Kåfjord is een fjord in de provincie Finnmark in het noordoosten Noorwegen. Kåfjord heeft vooral een symbolische betekenis. Wilde natuur, woeste wateren, uitgestrekte landschappen, prachtige fjorden die dienen als natuurlijke havens met daar tegenover een totale verwoesting van deze ongenaakbare schoonheid. Deze schoonheid vormde de inspiratie voor de armbanden van het merk Kåfjord.

De betovering van de Kåfjord

In Noorwegen bevindt zich het grootst aantal fjorden in Europa. Fjorden zijn een bepaald type inhammen in een bergachtige kust.  Het woord fjord is dan ook afkomstig uit het Oudnoors en betekent letterlijk: ‘gaan, doorgang’. Kenmerkend voor deze fjorden zijn de heuvelachtige kusten met diepe insnijdingen en steile hellingen, die zich ook onder water voortzetten. Deze prachtige fjorden dienen vaak als natuurlijke havens. De structuur van de fjorden zorgt er namelijk voor dat het water hier zich rustiger gedraagt dan in een (open) zee, zo ook in het plekje Kåfjord.

Een plek met een verhaal

De Kåfjord is een 7 kilometer lang en 1 kilometer breed fjord. Bij de fjord werd tussen 1826 en 1909 kopererts gedolven. Het was één van de eerste grote industriële activiteiten in Noorwegen. Op het hoogtepunt werkten er ongeveer duizend mensen in de mijn. In de loop der jaren ontstond het dorp Kåfjord dat in de loop der tijd het toneel is geweest van vele belangrijke historische gebeurtenissen. De eerste was het ontstaan van een ‘moderne’ samenleving rondom de kopermijnen in 1826. Dat werd vooral een succes door de aanwezigheid van energiebronnen voor de productie van koper in de directe omgeving en de beschikbaarheid van een ijsvrije haven.

Industrialisatie

Het kopererts in De Kåfjord was van een betere kwaliteit dan het erts dat uit andere mijnen werd gewonnen. Het is dus niet vreemd dat het winnen van het koper uit de mijnen zich ontwikkelde tot een mooi staaltje van industrialisatie, waarbij hele families betrokken waren. Met boren en met kruit werden horizontale schachten gemaakt, van waaruit dikke brokken steen naar buiten werden getransporteerd. Vrouwen en kinderen hakten die brokken in kleinere stukken, die daarna machinaal werden verpulverd. Met ovens werd het koper daarna omgesmolten tot staven. Van de slak die als bijproduct ontstond werden stenen brokken gemaakt, die weer gebruikt werden om woningen van te bouwen.

Moderne samenleving

De Kåfjord mijnen vormden de basis voor het ontwikkelen van nieuwe manieren van levensonderhoud, een andere levensstijl en betere condities voor een moderne samenleving. In 1840 was Kåfjord de grootste plaats in de provincie Finnmark. Om verzekerd te zijn van voldoende stabiele en loyale arbeidskrachten werden maatschappelijke voorzieningen getroffen, die tot op dat moment ongekend waren. Zo waren er een school, kerk, gezondheidszorg, winkels, een bakker, culturele evenementen en woningen voor de arbeiders. Er waren zelfs al pensioenen voor mensen die arbeidsongeschikt waren en sociale voorzieningen voor de armen.

In de decennia daarna trokken vele families naar Kåfjord. De gemeenschap kenmerkte zich door het ‘ouderlijk toezicht’ van de leiders. In wezen was het een eerste succesvolle gemeenschap waar voor mensen werd gezorgd van de geboorte tot aan het graf. In Kåfjord ontstonden langzamerhand ook andere manieren om in het levensonderhoud te voorzien. Zoals een combinatie van landbouw, veeteelt, visserij in de poolzee en nog vele andere. Daardoor bleef het dorp, onder andere dankzij de natuurlijke haven in de beschutting van het fjord, ook een bloeiende gemeenschap bestaan nadat de kopermijnen in 1909 werden gesloten.

Verschroeide aarde

Toch is er van Kåfjord bijna niets meer over. De ondergang van het dorp werd ingeleid door de komst van het Duitse Tirpitz. Dat schip gebruikte de haven van Kåfjord als beschutting tegen de geallieerden. Maar in 1944 werd deze schuilplaats ontdekt en herhaaldelijk gebombardeerd door de geallieerden, waardoor het schip de haven moest verlaten. Uit frustratie werd het dorp in het najaar van 1944 door de Wehrmacht vrijwel volledig vernietigd. Het dorp wordt nu nog door slechts een handjevol mensen bewoond. De restanten van de in 1837 gebouwde kerk in Engelse stijl is de voornaamste attractie, samen met een oorlogsmuseum dat gewijd is aan het slagschip Tirpitz.

Deze onverwoestbare schoonheid, kracht en symboliek zijn de inspiratie voor de armbanden van het merk Kåfjord.

Ben je na het lezen benieuwd naar onze armbanden? Neem dan gauw een kijkje bij onze producten.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *